Den här ska hejda råttorna i rören

Publicerad

När det byggs och grävs tar råttorna till flykten. För att hejda deras förflyttning sätter Norrköpings kommun ut en ny slags fälla.

Det ökande byggandet i Norrköpings innerstad har fått följder som man nog inte hade tänkt sig – råttorna tar till flykten.

– Vi upplever att det har blivit fler råttor i staden, men det är nog på grund av att det byggs så mycket. Det pressar undan råttorna och någonstans måste de ta vägen. Så det har väl egentligen inte ökat markant, utan det är nog att vi ser dem mer, säger Jimmy Jonassen, skadedjursbekämpare.

För att hejda råttornas framfart sätter kommunen nu ut mekaniska fällor i avlopppsledningarna under gatorna i stan. Slag- och spjutfällan sätts ned i avloppsledningarna under marken och med sina trubbiga spjut skjuts råttan snabbt ned och krossar skelettet på den.

Vattnet som rinner i avloppsledningen tar sedan med sig den döda råttan vidare till reningsverket.

– De här fällorna som vi har placerat ut kommer jag nog att följa ganska slaviskt. Jag är väldigt intresserad av att se hur effektiva de är samt kunna försöka få ett hum om vart de största råttproblemen egentligen är någonstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer