Under perioden september till december 2017 så har det kommit 341 millimeter nederbörd på Gotland. Det kan jämföras med det normala för samma period som är 217 millimeter.
Vid stora regnmängder hinner inte vattnet filtreras som vanligt genom marken, utan rinner snabbt ner i grundvattnet.
Det i sin tur gör att mer bakterier samlas än normalt i vattnet och därför har nu Region Gotland ökat analyserna och kloreringen av dricksvattnet.
– På de platser där vi har ett mycket ytligt grundvatten har vi sett en ökad mängd bakterier. Och vid några av våra vattenverk, på mellersta Gotland vid Roma, har vi ändrat kloreringsmetod för att öka den mikrobiologiska barriären, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, chef för Region Gotlands vatten-och avloppavdelning.
Hur länge kommer ni fortsätta att ta tätare provtagningar?
– Så länge tills vi känner att vi har läget under kontroll. Nu har vi haft lite tur att det inte har varit lika mycket nederbörd de senaste veckorna, så vi diskuterar om vi ska gå tillbaka till det vanliga läget, Susanne Bjergegaard Pettersson.
I samband med att man ändrar kloreringsmetod kan smakförändringar ske av drickvattnet.
– Om man byter den naturliga biofilmen som finns i ledningarna kan smakförändringar och vissa missförändringar uppstå, men det är inget farligt, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.