Foto: TT/Arkivbilder

Fängelse för storbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fleraåriga fängelsestraff för de tre huvudmännen i den stora bedrägerihärvan i Norrköping. Tingsrätten dömer männen för grovt bedrägeri till fyra års fängelse vardera.

Ytterligare sju personer döms för grovt bedrägeri men får till skillnad från huvudmännen villkorlig dom och dagsböter. En av de åtalade frikänns helt

Åklagaren Thomas Ramstedt hade yrkat på fängelsestraff även för dessa. Han är ändå i stort nöjd.

-Det blev ett fällande för elva av tolv tilltalade. När det gäller de tre huvudmännen så har de dömts enligt åtalet vad jag kan se till längre fängelsestraff i linje med vad vi yrkade. Övriga har fått lindrigare domar och där ska vi studera domen för att se om det finns anledning att överklaga, säger han.

Värdelösa söktjänster

Enligt domen har gärningsmännen lurat till sig 5 miljoner kronor från 500 målsägare. Det handlar om småföretag, myndigheter och organisationer som har betalat för värdelösa söktjänster på nätet. Säljare har ringt upp brottsoffren och lurat dem att de var tvungna att betala en årsavgift på ett påhittat abonnemang. 

400 målsägande tilldöms nu ett sammanlagt skadestånd på drygt fyra miljoner kronor. 

Brottsoffer från hela landet

Rättegången startade den 15 februari och pågick i cirka 40 dagar under våren i Norrköpings tingsrätt.

Brottsoffren finns över hela landet och flera av målsägarna har utsatts mer än en gång. Händelserna inträffade under perioden december 2012 till januari 2014.

Grovt bedrägeri

Tingsrätten bedömer bedrägeriet som grovt bland annat för att man har riktat sig mot ett stort antal målsägande varav flera på grund av ålder, sjukdom eller små ekonomiska omständigheter har haft svårt att motstå betalningskraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.