Miljöpartisterna Kent Holmkvist, Julia Fedioutchek och Annika Lillemets

Miljöpartiets framtid avgörs i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett splittrat och sargat parti går till kongress.

På fredagen drog kongressen igång i Konsert och kongress i Linköping. 800 miljöpartister från hela landet har samlats under några dagar för att diskutera och tillsammans lösa partiets kris.

– En del ledande personligheter i partiet tycker att det är allra viktigast att gå med på Socialdemokraternas förslag och det är olyckligt, säger Britta Kahanpää, kommunpolitiker i Norrköping.

Hon är en av många som oroar sig för att Miljöpartiets själ går förlorad när man nu blivit ett regeringsparti tillsammans med Socialdemokraterna.

– Jag vill att vi hoppar av regeringssamarbetet, det leder ingen vart och det visar opinionssiffrorna väldigt tydligt, säger Julia Fedioutchek.

Hon är en av de som var med på ett konkurrerande seminarium på torsdagskvällen. För det finns en stor, stark grupp inom partiet som protesterar mot till exempel hur partiledningen vikit ner sig i frågor om flyktingmottagande och försvarspolitik.

Fullsatt på konkurrerande seminarium

Julia Fedioutchek berättar att det konkurrerande seminariet var en succé:

– Det var ett fredsseminarium, det var väldigt bra, fullsatt, vi diskuterade fredsfrågor och vapenexportfrågor

– Varför gör ni inte det här under kongressen?

– Vi kände väl att det inte var så välkommet på något sätt.

Kent Holmkvist var också med på fredsseminariet men vill inte kalla det för ett uppror mot partiledningen:

– Faktum är ju det att det vi har pratat om är att gå tillbaka till det som är grunden för partiet och det kan man ju inte kalla för uppror.

Stödet bara sjunker och sjunker

I april 2014 hade miljöpartiet 11 procent i en opinionsundersökning av Sifo Opinion, sedan började partiet regera med Socialdemokraterna och i april 2015 är siffran nere på 9 procent. Inför kongressen ifjol, 2016 var det kris, för då var man nere på 6 procent. Ett språkrör byttes och språkröret som fick sitta kvar, Gustav Fridolin, pratade om en nystart för partiet. Det gick sådär, i april i år var partiet nere  för att göra en nystart på 3 procent i Sifos Opinions undersökning. Gustav Fridolin är förstås inte nöjd med den utvecklingen:

– Det är klart det är tråkigare att ha låga än höga siffror, men det som avgör är ju vad man faktiskt lyckas med i politiken och det vi har lyckats med är att styra om svensk miljöpolitik i grunden.

Andra tycker att priset för regeringssamarbetet är för högt. Som en reaktion på partiledningens prat ifjol om ”nystart” så finns det nu en diskussionsgrupp som kallas för ”grön omstart”. En annan grupp i partiet samlades i vintras till ett möte på Jädersbruk herrgård utanför Arboga, därför kallas gruppen av en del för Jädersbruksgruppen.

Annika Lillemets Foto: SVT

Kritiserade kritikern Lillemets på plats

Annika Lillemets, riksdagsledamot från Linköping är en av de som fått symbolisera splittringen. Hon lämnade sina utskottsuppdrag i partiet ifjol i protest mot att partiledningen gjort sig av med kritiker. Hon hoppas att kongressen ska kunna leda partiet rätt igen:

– Jag utgår från att kongressen kommer att ta kloka beslut, annars är det ett annat parti än det jag gick med i.

Niklas Wesslander är ordförande för Grön Ungdom Linköping och verkar inte så förtjust över splittringen inom partiet:

– Lillemets förtjänar den kritik hon får, samtidigt har hon all rätt att uttrycka sin åsikt, det respekterar jag, men då får hon också ta konsekvenserna av att göra så.

Han tror att partiets dåliga opinionssiffror beror på media målat ut partiet som förlorare, vilket leder till att sympatisörer går över till Centern eller andra partier

Sammanlagt har Östergötland med 11 ombud som får rösta på kongressen, men det finns många andra lokala miljöpartister på plats också. Cecilia Gyllenberg Bergfasth är ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Linköping och jobbar som funktionär på kongressen. Vi frågade henne hur partiet mår:

– Ja, blandat, det finns väldigt många viljor och känslor

Britta Kahanpää

Hon saknar partiet hon var med och grundade

Britta Kahanpää från Norrköping har samma uppfattning. Hon var en av de som startade partiet i början av 80-talet.

– Min man var med på första mötet med Per Garthon, i hans kök, vi hade ju inget parti att rösta på när Cantern hade ätit upp sin hatt och startat kärnkraftverk.

Nu vill hon att partiet förändras, hon det av östergötlands ombud som skrivit under på flest kongressmotioner, när vi frågar henne hur många så vet hon inte:

– Över 20 iallafall

– Det är 51, har vi räknat till

– 51? ja, jag har varit aktiv och nu blir det ändring, nu ska vi rösta bifall på alla dessa underbara motioner. Vi ska inte skämmas över Miljöpartiet utan vara stolta över det, för vi har lagt grunden till någonting jättebra för mänskligheten

Se inslaget om splittringen här.

Och här kan ni följa Miljöpartiets kongress live på SVT Forum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.