”Min klient säger att han inte var ensam”

Publicerad

Den åtalade mannen fortsätter att neka till brott, men han medger att han ska ha tejpat det mördade paret.

– När det gäller mord i två fall så nekar han, det har han gjort från dag ett och den inställningen är oförändrad. Hans förklaring är att han har varit på platsen, han har deltagit i tejpningen av paret, men inte i den utsträckning som man kan konstatera när de hittas då, säger försvarsadvokat Henrik Lindblom.

Paret var bundna med 30 meter tejp

Försvaret påpekar att mannens DNA-spår hittats med anledning av tejpningen. Det har den åtalade mannen sagt i förhör i ett tidigt skede av förundersökningen.

– Den uppgiften lämnade han under ett förhör i oktober förra året. Alltså innan dess att han har konfronterats med uppgifter om var DNA-spår anträffats, säger Henrik Lindblom.

”Min klient säger att han inte var ensam”

Den åtalade mannen hävdar också att det finns ytterligare gärningsmän, men att han inte kan berätta mer om det då han fruktar för sin och sina anhörigas säkerhet.

– Vi kommer trycka mest på att det inte går att utesluta ytterligare gärningsmän och det är det min klient också säger, att han inte varit ensam. Det är ytterst osannolikt att han som är tidigare ostraffad skulle brottsdebutera på det här sättet. Vi menar också att utredningen inte visar att det är uteslutet att det har varit fler på plats, säger Henrik Lindblom.

Under presskonferensen idag berättade åklagaren att den 24-årige mannen under en längre tid vårdats för psykiska problem och att han ska ha haft tankar om att döda andra människor.

Har legat inne för psykiatrisk vård

– Det är riktigt att han legat inne för psykiatrisk vård, jag vill inte gå in närmare på det, då det föreligger sekretess kring de handlingarna som åklagaren begärt ut, säger advokat Henrik Lindblom.

Han anser att detta inte har någon betydelse.

– Det har inte någon relevans för det här målet, vilket vi ska föra egen bevisning kring. Han har varit helt öppen med de här tankarna inte bara i förhållande till polis utan även i förhållande till sin omgivning, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet