Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kan inte ha en sjukförsäkring där människors förmåga prövas mot jobb som i verkligheten inte finns”, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister. Men varför agerade regeringen inte redan 2017 när Försäkringskassan slog larm? Hör svaret i videon. Foto: Enno Dadwig SVT

Ministern: ”Vi kan inte pröva mot jobb som i verkligheten inte finns”

Uppdaterad
Publicerad

Redan för fyra år sedan pekade Försäkringskassan på problemet i ett brev till regeringen: Personer med funktionsnedsättning skulle bedömas mot jobb som inte fanns på riktigt.

Varför har det dröjt så länge innan regeringen agerat? Hör svaret från socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) i videon.

Under fredagen presenterades en statlig utredning som föreslår flera stora förändringar i Försäkringskassans stöd till personer med funktionsnedsättning.

– Det är verkligen en välkommen utredning, för vi har allvarliga brister i reglerna för sjuk- och aktivitetsersättning som innebär att människor far illa och inte får den trygghet de förtjänar. Nu kommer det tydliga förslag som innebär att den här tryggheten förbättras, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsministern till SVT.

Prövas mot jobb som inte finns

Ett av förslagen i utredningen handlar om att bedömningen av arbetsförmågan förändras. Som SVT Nyheter Öst berättat i flera granskningar har man bedömt arbetsförmågan utifrån jobb som inte alltid finns i verkligheten. Man har till exempel ansett att personer med intellektuell funktionsnedsättning och stora behov av stöd ska kunna ta ett vanligt jobb med stora anpassningar – fast Arbetsförmedlingen har ansett att ett sådant jobb inte finns.

– Det är orimligt! Vi kan inte ha en sjukförsäkring där människors förmåga prövas mot jobb som i verkligheten inte finns, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.

Men varför agerade regeringen inte redan 2017 när Försäkringskassan slog larm? Hör hans svar i videon här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet