Foto: TT

Minst fyra vargvalpar födda i Östergötland förra året

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nya analyser av spillning visar det sig att det under 2020 föddes minst fyra vargvalpar i Långbogenreviret, norr om Roxen. Enligt länsstyrelsen finns tre av fjolårsvalparna och revirhannen kvar. Det gör att reviret består av minst åtta vargar.

Sveriges lantbruksuniversitet har DNA-analyserat ny spillning som har samlats in från reviret under hösten och vintern. Resultatet visar att det har fötts minst fyra vargvalpar under 2020, två hannar och en hona samt en valp som inte kunnat könsbestämmas. Det meddelar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Analyserna visar också att revirhannen, samt två hannar och en hona som föddes 2019 finns kvar i reviret.

Varg i Östergötland

– Inventeringen av varg pågår mellan 1 oktober och 31 mars. Vi fortsätter att söka av området för att se hur många individer det finns i området. Även allmänhetens rapporteringar är till mycket stor hjälp i vårt arbete med inventeringen. Det går att bidra genom att rapportera rovdjursobservationer via Skandobs.se eller med hjälp av appen Skandobs Touch, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Vargarna i Långbogenreviret etablerade sig vintern 2017/2018. Det är första gången i modern tid som det finns ett vargrevir i Östergötland. Reviret består nu av minst 8 vargar enligt länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet