Foto: SVT

Minusgraderna trissar upp elpriset

Uppdaterad
Publicerad

Det nya året har fört med sig minusgrader i hela landet – något som genast får priset på el att sticka iväg.

Kylan har en direkt effekt på elpriset. Bara under årets första vecka har priset på el blivit betydligt mycket dyrare.

– Om man ser hur spotpriset har sett ut i år så började vi runt 15 öre per kilowatt. Dagens elpris är 46 öre per kilowatt, men morgondagen hamnar däremot på 28 öre per kilowatt, säger Faraz Azima, vd för elprisjämförelsesajten Elskling.se, på torsdagen.

Köldknäpp

Eftersom det kalla vädret ser ut att hålla i sig ett tag framöver väntas medelpriset för el i januari bli 28,5 öre per kilowatt, enligt Azima. Det är en ökning på cirka 60 procent jämfört med priset under december 2015.

– Det är inte jätteextremt för januari, som ändå är en vintermånad. Men det blev mycket högre än man trodde.

Det är framför allt kunder som har ett rörligt avtal, utan fast pris, som kommer att märka av prisökningen på sin januarifaktura. Men ett högt elpris just nu behöver inte betyda ett högt pris längre fram.

– Generellt är det ett ganska oförändrat läge, men köldknäppen gör att priset sticker iväg den närmaste tiden, säger Azima.

Risk för elpristoppar

Så här i vintertider är det framför allt kylan som får elpriset att skjuta i höjden, men även tillgången på vatten och kärnkraft spelar roll. Häromdagen varnade den statliga kraftkoncernen Vattenfall för att bolaget kan bli tvungna att stänga ytterligare reaktorer tidigare än planerat.

– Kärnkraften är ju vår baskraft. Vi har två stora produktionsapparater: kärnkraft och vattenkraft. Vattenkraften är beroende av vatten och just nu har vi gott om vatten i magasinen. Men är det torrt så är vi mer beroende av kärnkraften och stänger man ner reaktorer så ökar ju risken för elpristoppar, säger Faraz Azima.

  • Det rörliga elpriset i Sverige bygger på den nordiska elbörsen Nord Pools så kallade elspotpris.
  • Kunden betalar ett grundpris för sin el som utgår ifrån förändringarna på Nord Pool. Där sätts dagligen de priser som elhandelsföretagen sedan har att utgå ifrån som grund för sin prissättning.
  • Priserna påverkas av tillgång och efterfrågan som i sin tur påverkas av bland annat vädret.
  • Huvuddelen av den svenska elproduktionen sker i vattenkraftverk och kärnkraftverk.
  • Elpriset anges i öre per kilowattimme (kWh).
  • Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra elområden, vilket innebär att priserna på el skiljer sig i olika delar av landet.

Källa: TT, Energimarknadsinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer