Foto: TT/AP

Misstänks för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern från Motala misstänks ha distribuerat fentanyl som har orsakat nio dödsfall.

Mannen misstänks för vållande till annans död. De nio dödsfallen har inträffat på olika håll i Sverige, bland annat i Karlshamn, Jönköping och Uppsala.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund är förtegen om hur brotten har gått till, men vill varna för drogen fentanyl.

– Det är en väldigt förrädisk drog. Två saltkorns storlek av drogen räknas som en dos, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Detta innebär att det är oerhört lätt för missbrukare att överdosera. Dödsfall efter överdoser är inte ovanliga.

Under fredagen hölls häktningsförhandling vid Linköpings tingsrätt, men mannen häktades inte för de misstänkta dödsfallen. Däremot blev han fortsatt häktad för två andra brott, narkotikabrott och brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. För de två brotten häktades mannen första gången redan för två veckor sedan. Misstankarna kvarstår dock om vållande till annans död.

Den misstänkte har hanterat olika varianter av fentanyl. Under tiden som hanteringen har pågått så har åtminstone en del av varianterna gått från att vara lagliga till att bli narkotikaklassade.

Utredningen är omfattande, vilket gjorde att tingsrätten i Linköping beslutade om fyra veckors häktningstid istället för den vanligare tiden två veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet