Under fredagsmorgonen den 28 januari sköts en person till döds i stadsdelen Ekholmen i Linköping Foto: SVT / Mimmi Moberg

Misstänkt för mordet i Ekholmen släppt: ”Misstankarna kvarstår”

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man häktades i april misstänkt för medhjälp till mordet på en före detta gängledare i stadsdelen Ekholmen i Linköping. Nu har mannen släppts på fri fot.

Linköping drabbades hårt av skjutvapenvåldet förra året och i början av 2022. En konflikt mellan flera gäng i staden resulterade i totalt sex mord. Mordet i Ekholmen är det sjätte i ordningen och inträffade i slutet av januari tidigare i år. I april häktades en 25-årig man, skriven i Gävle, av Linköpings tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

I slutet av förra veckan hävdes häktningen mot mannen. Ansvarig åklagare har inte gått att nå, men chefsåklagaren säger att beslutet troligen fattats utifrån bevisläget.

”Inte längre proportionerligt”

– Normalt brukar man häva en häktning när det inte längre är proportionerligt utifrån det bevisläge man har, säger Eva Nemec Nordh, som är chefsåklagare i Linköping.

Enligt henne är dock mannen fortsatt misstänkt.

– Misstankarna kvarstår och det är inte nedlagt. Utredningen går vidare, säger Eva Nemec Nordh.

Den 25-åriga mannen är den enda som häktats misstänkt för inblandning i något av morden som drabbat Linköping sedan maj förra året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen: ”Det här är komplexa brott som kräver stora resurser” Foto: SVT

Utredningschef John Andåker gästade SVT Nyheter Öst:s studio nyligen för att ge en uppdatering av mordutredningarna. Se mer i klippet nedan:
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet