Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt vice chefsåklagare Malin Axelsson kan de inte uteslutas att fler kommer att gripas misstänkta för mordet. I klippet berättar hon mer om utredningen. Foto: Mimmi Moberg/Axel Brantemo/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

25-åring häktad för medhjälp till mordet i Ekholmen

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige man som polisen grep i Uppsala förra veckan är misstänkt för medhjälp till mordet på en 35-åring i Linköpingsstadsdelen Ekholmen. Han häktades i dag med restriktioner av Linköpings tingsrätt.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson hade i sin häktningsframställan brottsrubriceringen mord, men den ändrades av tingsrätten till medhjälp till mord.

Men misstankegraden förblev oförändrat den högre, det vill säga på sannolika skäl. 25-åringen nekar till brott.

Känd av polisen

25-åringen är skriven i Gävle kommun. Enligt offentliga handlingar är mannen känd av polisen sedan tidigare och har dömts för bland annat stöld, hot mot tjänsteman och häleri.

Senast den 2 maj ska åklagaren lämna in ett åtal eller göra en framställan om åtalsförlängning, beslutade domstolen.

Ledande roll i gäng

Det var den 28 januari tidigare i år som den 35-åriga mannen sköts till döds i Ekholmen, Linköping. Mannen hade tidigare en ledande roll lokalt i den kriminella grupperingen X-team.

Enligt SVT Nyheter Östs källor hade mannen någon gång under förra året betalat en halv miljon kronor till X-team/Bandidos för att kunna lämna organisationen och kriminella livet bakom sig.

Enligt SVTs källor levde mannen ett ”normalt liv” med vanligt jobb innan mordet.

Sjätte mordet på ett år

Mordet i Ekholmen var det sjätte på knappt ett år och troligen del i den gängkonflikt som just nu pågår mellan flera parter i Linköping.

Åtal ska vara väckt senast den 2 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet