Håkan Hellströms konsert på Panorama-scenen under Bråvallafestivalen. Foto: TT

Misstänkt våldtäkt i publikhavet på Bråvalla

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt våldtäkt på en ung flicka utreds efter att en flicka hållits fast av en man i publikhavet under Håkan Hellströms konsert på Bråvallafestivalen i Norrköping sent fredag kväll. Totalt har elva sexuella ofredanden anmälts under festivalen.

Natten till lördag började polisen utreda en misstänkt våldtäkt. En man misstänks för att ha hållit fast och våldtagit en ung flicka under Håkan Hellströms konsert på Bråvallafestivalen, skriver polisen på sin hemsida.

– Hon mår ju inte bra hon är ju omskakad och chockad av det här, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik till SVT Nyheter.

LÄS MER: Två våldtäkter anmäldes på cityfestivalen i Västerås

Flickan är över 15 år gammal och en man ska ha trängt sig upp bakom henne på en konsert, hållit fast henne och genomfört en fullbordad våldtäkt.

– Vi har en del uppgifter som vi jobbar med och det vi kan konstatera att vi behöver ha ytterligare hjälp i från allmänheten. Vi har dålig med vittnesuppgifter, så det behöver vi, säger Thomas Agnevik.

Flickan togs hand om av polis och kunde föras till sjukhus.

LÄS MER: Poliser bär k-pist på Bråvallafestivalen

Sparkades i huvudet

Bråvallafestivalen drog igång i onsdags och redan under det första dygnet fick polisen in mellan 30 och 40 anmälningar om brott. En av anmälingarna gällde försök till våldtäkt, en kvinna uppgav att en man förföljt henne och försökte våldta henne. Anmälningen blev senare omrubricerad till sexuellt tvång.

En annan kvinna ofredades av flera män och en man blev hänsynslöst misshandlad när han försökte gå emellan den utsatta kvinnan och männen, uppger polisen.

– Det var en man i 20-årsåldern som avbröt ett överfall på en flicka som ropade på hjälp. Det ledde till att han blev grovt misshandlad, säger Thomas Agnevik.

När mannen låg ner blev han sparkad i huvudet av männen som ofredat kvinnan.

LÄS MER: Säkerhetsvolontär misstänks för sexofredande

Elva fall av sexuellt ofredande

Natten till fredagen anmäldes ytterligare två sexuella ofredanden och två fall av misshandel till polisen. Totalt ska elva fall av sexuellt ofredande anmälts under festivalen. Förra året anmäldes fem våldtäkter och 15 fall av sexuellt ofredande på Bråvallafestivalen.

Totalt färre brott än förra året

– Generellt sett så har det varit färre brott än tidigare år, men om jag har förstått det rätt har också varit färre besökare, säger Thomas Agnevik.

Han berättar att polisen arbetar aktivt med att förebygga brott och att polisen försöker vara på platser de befarar brott kan begås.

– Där det finns mycket folk, naturligtvis vid konserterna som samlar många besökare. Det kan vara att finnas på campingen. Det kan vara toaletter och andra riskområden, eller i övrigt där man märker att det kan vara en aggressiv stämning.

LÄS MER: Sexofredanden, narkotikabrott, stöld och misshandel

Anmälda brott på Bråvallafestivalen

Visa

Totalt har polisen nu 11 anmälda fall av sexuellt ofredande. Ett fall av sexuellt tvång och ett fall av våldtäkt.

97 fall av ringa narkotikabrott. Flera av dessa är även misstänkta för innehav av narkotika.

Ett fall av rattfylleri och ett fall av drograttfylleri.

Ett fall av grov olovlig körning och ett fall av brukande av falsk urkund.

Sju fall av bedrägeri, vara två har resulterat i gripanden och senare anhållanden.

Ett fall av förskingring.

22 stöldbrott, ( snatteri, stöld och grov stöld)

Ett fall av grov misshandel och fem fall av misshandel.

Ett fall av olaga vapeninnehav (en s.k. elpistol)

Ca 135 personer har blivit avvisade från festivalområdet. Några av dessa misstänks ha uppehållit sig obehörigt på festivalområdet och misstänks därmed för bedrägligt beteende. Flera är inte misstänkta för brott men  avvisade med stöd av polislagen eftersom de störde eller utgjorde en omedelbar fara för den allmänna ordningen. I några fall krävdes åtgärden för att avvärja straffbelagda handlingar.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet