Foto: SVT

Mjältbrandsgravar kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Efter utbrottet av mjältbrand vid Omberg i Östergötland vaccineras nu djur i snabb takt. Hittills har veterinärerna hunnit vaccinera 1000 av cirka 4000 djur som finns i området.

Fortfarande är det inte klarlagt varifrån smittan kommer. Ett spår som länsstyrelsen i Östergötland och Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, jobbar med är att sjukdomen spridits från gamla mjälbrandsgravar.

Tillbaka till 1909

Förut trodde länsstyrelsen och SVA att varje nytt fall av mjältbrand runt Omberg skulle vara det sista. Nu utesluter man inte att nya fall kan dyka upp och har därför påbörjat en ny kartläggning av mjältbrandsgravarna. Hittills har man letat i arkiven och hunnit tillbaka till 1909.

Utbrott av mjältbrand

– Vi letar efter var mjältbranden funnits och på vilka gårdar som drabbats, säger Jenny Karlsson, arkivföreståndare, länsstyrelsen i Östergötland.

Det har varit många fall i Östergötland tidigare och förr i tiden läste till och med prästerna upp mjältbrandsfall i kyrkorna. Östergötland är näst efter Skåne det landskap med flest mjältbrandsgravar.

Söker hos landsarkivet

2012 tog SVA fram en kartläggning av gårdar som drabbats av mjältbrand mellan 1916-1961 men nu gräver man alltså djupare i länstyrelsens arkiv och hos landsarkivet i Vadstena.

– Landsarkivet har varit mycket behjälpliga, säger Jenny Karlsson, arkivföreståndare, länsstyrelsen, Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet