Invånarna i Fliseryd och Finsjö uppmanas att fortsätta med att koka sitt dricksvatten. Tidigast under kvällen eller morgondagen tror kommunens VA-chef att rekommendationerna kommer att hävas, Foto: TT

Mjölby föll på målsnöret – har inte bästa dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Idag avgjordes tävlingen Sveriges godaste kranvatten. Av 20 finalister utsågs Höganäs kranvatten till Sveriges godaste.

Tävlingen arrangerades av branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Vårt svenska kranvatten är på många sätt en unik produkt, med hemleverans till varenda hem och arbetsplats – överallt där vi behöver vatten. Alltid lokalproducerat, alltid färskt. Kranvattnet är vårt viktigaste livsmedel – men också något vi lätt tar för givet. Vi behöver värna denna naturresurs och den infrastruktur som gör det möjligt, säger Pär Dalhielm som är vd för Svenskt Vatten i ett pressmeddelande.

Mjölby

Till Mjölbys tröst var det enligt juryn svårt att utse årets vinnare.

– Jag är säker på att vi provat Sveriges 20 godaste kranvatten idag, alla perfekta törstsläckare. Finalprovningen var en utmaning, skillnaderna är otroligt subtila även om juryn är samstämmig om vem som är vinnare. Årets vinnarvatten har det där lilla extra som gör att man vill ta många, stora klunkar av det, säger Gunilla Hultgren Karell.

I klippet nedan kan du se hur vattentesterna går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet