Foto: TT

Mjölby har flest vindkraftverk i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Energimyndigheten har nu publicerat ny statistik för vindkraft. Siffrorna gäller förra året – och i Östergötland ligger Mjölby i topp.

Som SVT Nyheter Öst tidigare rapporterat pågår det ingen större satsning på vindkraft i Östergötland. Det trots att man satsar cirka 80 miljarder åren 2017 till 2021 i hela landet. En av anledningarna till att det ser ut så i Östergötland är det stoppområde som Försvarsmakten lagt för ett område med 4 mils radie runt Malmen i Linköping. Det på grund av flygaktiviteten i området.

Men ny statistik från Energimyndigheten visar vilka kommuner som har flest vindkraftverk i länet. Det handlar i första hand om Möjlby och Motala. I Motala finns det dessutom planer på 14 ytterligare vindkraftverk, som ett företag vill bygga norr om Tjällmo.

Mjölby

– Parken är anpassad till precis vad vi får plats med inom precis det område som är fortsatt kvar för projektutveckling, säger Lars Laurin, informationsansvarig och delägare i VKS Vindkraft Sverige AB till SVT Nyheter Öst i en tidigare artikel.

Se hela listan i faktarutan nedan.

Vindkraftverk i Östergötland:

Mjölby:

Antal Verk: 66

Effekt: 87 MW

Motala:

Antal verk: 27

Effekt: 39 MW

Vadstena:

Antal verk: 24

Effekt: 25 MW

Ödeshög:

Antal verk: 22

Effekt: 17 MW

Linköping:

Antal verk: 4

Effekt:7 MW

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet