Kåre Friberg (M) Foto: SVT/Moderaterna

Moderat föreslås leda Motala

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Motala har enats om att nominera Kåre Friberg (M) till posten som kommunstyrelsens ordförande och Nils-Ingvar Graan (KD) till kommunfullmäktiges ordförande för den kommande mandatperioden.

Moderaternas Kåre Friberg (M) har den senaste mandatperioden suttit som ledamot i tekniska nämnden och tekniska nämndens myndighetsutskott.

”Alliansen har ett starkt förtroende för Kåre och med en bakgrund som företagsledare i Motala har han också en bra förankring i kommunen med ett stort nätverk och värdefull lokalkännedom”, skriver man i ett pressmeddelande.

Val 2018 – #dinröst

Hur känns det?

– Hedersamt och bra. Jag har tackat ja till nomineringen med vissa förbehåll, att Alliansen är enig i valet av mig och att jag får vara med och forma laget som jag ska jobba med, säger Kåre Friberg.

SD vågmästare

Alliansen är störst i Motala, men Sverigedemokraterna har en vågmästarroll i kommunfullmäktige. För att få igenom sina nomineringar kan det krävas stöd av dem.

– Vi har inte kohandlat med SD. Vill de stödja oss så gör de det, säger Kåre Friberg.

Men för det fortsatta politiska arbetet kan ni behöva deras stöd?

– Vi kommer vara öppna, ärliga och lyssna på kloka förslag. Gärna jobba med breda överenskommelser, som både kan ha stöd från S eller SD.

Graan (KD) en erfaren politiker

Kristdemokraternas Nils-Ingvar Graan har lång politisk erfarenhet både från kommunen och regionen och Alliansen skriver att ”Nils-Ingvar kommer leda våra fullmäktigesammanträden på ett effektivt och inkluderande sätt”.

Den 15 oktober samlas kommunfullmäktige för att välja nya ordföranden till fullmäktige och kommunstyrelse.

Resultat för kommunfullmäktige i valet 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet