En moské i Eskilstunastadsdelen Nyfors står i brand. Foto: Anders KjaersgaardVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera skadade i misstänkt anlagd moskébrand

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på eftermiddagen i dag startade en brand i en moské i Eskilstuna. Branden var anlagd enligt polisen och enligt uppgifter till SVT har en man med bensinflaska synts vid lokalens ingång precis innan branden bröt ut strax efter 13-tiden.

Ett 20-tal personer befann sig i lokalen när branden startade men alla ska ha lyckats ta sig ut. Fem personer har förts till sjukhus, minst en med rökskador. Enligt ett pressmeddelande från Mälarsjukhuset är en person ”svårt skadad men stabil”.

– Det finns uppgifter om att någon har kastat in ett föremål genom en glasruta in i lokalen och därefter har det börjat brinna. Vi har inlett en förundersökning gällande grov mordbrand, säger Lars Franzell, presstalesman på Eskilstunapolisen.

Även Abdirahman Farah Warsame, ordförande för den somaliska församlingen som använder lokalen bekräftar att en man setts vid ingången med en flaska som vittnen tror innehöll bensin.

Var i moskén för att be

– Det var en man med en flaska som sågs gå fram och tillbaka och se sig omkring. De flesta var upptagna med att be när de blev uppmärksammade på branden genom att någon sa att ”moskén brinner”, säger Abdirahman Farah Warsame.

Abdirisak Hussein, som bor i området och själv brukar be i den eldhärjade moskén berättar att både barn och vuxna befann sig i lokalen.

– När jag kom såg jag en kille som blödde, folk sade att han hade slagit sönder fönstret så att de kunde ta sig ut. Sedan såg jag en man vars byxor stod i lågor.

Stämningen är nu orolig bland dem som tagit sig ut från bönelokalen.

Boende evakuerade

Moskén ligger i en källarlokal och boende i lägenheter i huset och intiilliggande byggnader har evakuerats till en ungdomsgård.

Än så länge har det rapporterats om fem personer som har förts till sjukhus, minst en med rökskador.

Abdirahman Farah Warsame säger att han inte tror att händelsen riktat sig mot någon enskild människa.

– Det handlar mest om att det är en muslimsk församling. Den här personen ville göra stor skada. Hade det inte funnits så många fönster hade det kanske inte funnits någon räddning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébrand i Eskilstuna

Mer i ämnet