Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Fredrik Feldt, teknisk chef på Motala kommun, berätta varför man satt upp plastnätet vid badplatsen i Borensberg och vad besökarna tycker i videon ovan. Foto: SVT

Så försöker Motala kommun stoppa kanadagässen

Uppdaterad
Publicerad

Kanadagäss som bajsar ner Strandbaden i Borensberg har varit ett återkommande problem under sommaren. Nu har Motala kommun hittat ett sätt de tror kan förhindra gässen från att komma upp från vattnet till gräsmattan.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om att Motala kommun har problem med kanadagäss som bajsar på badplatser. En av de mest drabbade badplatserna är Strandbaden i Borensberg.

– Det är väldigt stora flockar med gäss, mellan 40-50 gäss som är ute i vattnet på kvällarna och kommer upp till stränderna, men det är så naturen är, säger Fredrik Feldt, teknisk chef på Motala kommun.

”Ta till alla medel”

De stora mängderna avföring från gässen på badplatserna är något som har skapat reaktioner från flera besökare, enligt Fredrik Feldt, och han berättar att det blir för mycket avföring för att kommunen ska hinna städa upp. Därför testar kommunen nu att sätta upp plastnät för att förhindra att gässen kommer upp på gräsmattan vid badplatsen.

– Vi försöker ta till alla medel, säger Feldt.

Förutom nätet används andra metoder runt om i landet som plastormar, skyddsjakt, skrämselskott, städning och fågelattrapper.

Hör mer om kommunens beslut att sätta dit nätet och vad badplatsens besökare tycker i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet