Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var kanske en del som tänkte ”Va?!” när du blev partiledarkandidat.” Se Muharrems reaktion på reporterns påstående – och hör honom förklara varför han först sa nej till att bli partiledare. Foto: Tina Enström

Muharrem ville inte bli partiledare: ”Det där får någon annan ta på sig”

Publicerad

Muharrem Demirok, som idag har chansen att bli centerpartiets nya partiledare, hade bestämt sig för att han inte vill ha det uppdraget.

– Jag var nog väldigt negativ i början, säger han.

Han har beskrivits som jokern av de tre partiledarkandidaterna. Han har fått ta emot en hel del kritik, och också hat, bland annat i samband med att han berättade om två misshandelsdomar som han fick när han var 17 och 22 år.

Men till slut var det ändå Muharrem Demirok, som länge varit kommunalråd i Linköping, som partiets valberedning föreslog till ny partiledare.

Linköping

I videon berättar Muharrem Demirok varför han tror att han blev så populär inom partiet till slut.

”Jag gick i skogen och funderade”

Men det var långt ifrån självklart att han skulle ställa upp som kandidat. Den 15 september sa han så här till lokaltidningen Corren:

”Med allt jag hör, det som jag själv har varit utsatt för, i kombination med att man är pappa och partner, så inser man att det är en uppoffring utöver det vanliga. Och där ser jag mig inte själv orka med en resa som partiledare.”

– Jag hade bara utgått från min egen och familjens situation, säger han nu.

Men han tog ytterligare en vända med familjen – och sig själv.

– Jag gick där i skogen och gestikulerade och funderade.

I videon berättar han vad som fick honom att ställa upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet