Se när kulturchefen ville veta vad som ska målas på den stora väggen mitt i Motala Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Nu drar väggmålandet i gång i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

En stor satsning på väggkonst kommer att bli verklighet under ett par veckor när 17 internationella konstnärer får göra varsin vägg i Östergötland

I dag börjar projektet med föra in väggmålningskonsten till Östergötland. Konstnär efter konstnär kommer de närmsta dagarna att börja måla utvalda väggar. På några år har organisationen Artscape i Malmö gjort sig ett namn. I stad efter stad har väggkonst vuxit fram. Den här gången har man bjudits in av Linköping, Motala, Mjölby och Åtvidaberg. Vi var med när Artscapes bägge grundare besökte Motala härom dagen och träffade kulturchefen Hannah Gruffman, som var väldigt nyfiken på vad som skulle målas där, se det mötet i spelaren ovan.

Hemligt motiv

Hannah Gruffman berättar att det är den kommunala bostadsstiftelsen Platen som betalar de två målningarna i Motala, de kostar 150 000 kronor styck. Den ena hamnar på Kungsgatan 4, den andra på Kråkrisvägen 5. Precis som de andra som erbjudit väggar till konstnärerna har Hannah Gruffman inte fått veta vad det blir för motiv:

väggmålningar

– Det är jättespännande och blir det jättefult så får vi väl måla över om några år, men jag tror att vi kommer att stå här om några veckor och känna ”wow, vad kul att vi var med på det här”.

Två veckor kommer arbetet att ta. Det kommer att bli 10 målningar i Linköping, 3 i Åtvidaberg, 2 i Motala och 2 i Mjölby.

Målningarna får liv

För projektet i Östergötland ska Artscape för första gången testa ny teknologi, utvecklad av ett företag i Australien. Med en app på sin mobil ska den som tittar på en väggmålning i Östergötland kunna se målningen få liv genom speciellt framtagna animationer, hör mer om det i klippet härunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

väggmålningar

Mer i ämnet