Mutmisstankar mot anställda på Sjöfartsverket

Uppdaterad
Publicerad

Tio anställda på Sjöfartsverket i Östergötland misstänks ha tagit emot mutor i form av ”labbtillbehör” värda mellan 2.000 och 5.000 kronor i samband med IT-utbildningar på arbetsplatsen.

Händelserna anmäldes till personalansvarsnämnden som nu har beslutat om att anmäla de anställda till åtal. De misstänkta mutorna har bestått i bland annat telefoner, surfplattor och cyklar som man fått när företaget Labcenter i Sverige AB anlitats för att hålla IT-utbildningar på verket.

”Vi ser allvarligt på det inträffade. Att vara offentligt anställd tjänsteman innebär att man aldrig får missbruka sin ställning, bland annat för att myndighetens opartiskhet och saklighet inte ska kunna ifrågasättas”, säger Ove Eriksson, som var tillförordnad generaldirektör för Sjöfartsverket när anmälan gjordes, i ett pressmeddelande

Tre personer i personalansvarsnämnden hade avvikande meningar och reserverade sig mot beslutet om att anmäla till åtal.

Flera utreder Labcenters ”labbtillbehör”

Region Östergötland inledde i förra veckan en granskning av fakturor från Labcenter, eftersom man misstänker att det kan röra sig om att personalen som gått kurser hos Labcenter gjort sig skyldiga till mutbrott när de tagit emot surfplattor, spelkonsoler och presentkort.

LÄS MER: IT-tekniker på kurs fick surfplattor och spelkonsoler

Även Riksgälden är kund till Labcenter och utreder nu mutmisstankar mot elva anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.