Visa alla (4)

Mystiskt fynd i gammal madonnas huvud

Ett mysterium har uppdagats kring 1100-talsskulpturen som kallas Viklau-madonnan. I samband med en konservering för några år sedan av träskulpturen – som ursprungligen stod i Viklau kyrka på Gotland – så gjordes en förbryllande upptäckt på Historiska museet i Stockholm.

I ett hål i huvudet hittades en knappt två centimeter stor påse innehållande benbitar. Bitarna visade sig vara 3500 år gamla och var de kommer ifrån vet man inte.

– Det är oerhört svårt att veta, för det finns inga uppgifter om den här reliken överhuvudtaget. Vi har inte kunnat undersöka om det är människoben eller djurben eftersom det är så liten bit, säger Håkan Lindberg, som gjorde upptäckten då han var 1:e konservator på Historiska museet.

Foto: Gabriel Hildebrand/Statens Historiska Museum
Foto: Gabriel Hildebrand/Statens Historiska Museum

”Ett mervärde som kultföremål”

Troligtvis kommer mysteriet med vad det är för benbitar och varför de stoppades in i madonnans huvud att förbli olöst.

– Det kan man nog säga. för det finns så vitt jag vet inga uppgifter om att det ens har funnits en relik. Men antagligen har folk vetat om detta på något sätt, att det funnits en tradition i bygden länge. Att det ändå har blivit ett mervärde som kultföremål när man vetat att det funnits en relik i den, säger Håkan Lindberg.

Håkan Lindberg var den som upptäckte att madonnans huvud var ihåligt och gömde de gamla benbitarna. Foto: Katarina Nimmervoll/Statens Historiska Museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer