Foto: Christian Wallertz

Namn på ny ost från Boxholm kan leda till strid om varumärken

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Öst erfar att de ostar som nu tillverkas på mejeriet i Boxholm ska heta ”Äkta Boxholms”. Ett namn som ligger väldigt nära det namn som Arla säljer sina ostar under och som de också har varumärkesskyddat.

Striden kring osttillverkningen i Boxholm fortsätter. Samtidigt som rättstvisten med Arla pågår har Glada Bonden planerat för att släppa nya produkter under hösten. Ostarna ska lanseras under tisdagen, med namn som ligger provocerande nära Arlas. I skrivande stund vill inte Glada Bonden bekräfta namnet:

– Jag vill varken dementera eller bekräfta namnet. Vi släpper det i morgon, säger Glada Bondens ordförande Anders Birgersson

Hur tror du Arla reagerar?

– Vi får väl se.

Förberedda på strid

SVT Nyheter Öst har sett bilder på de nya ostarna med namnet ”Äkta Boxholms” tryckta på varorna. Namnen på de olika ostvarianterna ligger också nära de varumärken Arla använder.

Vi har även tagit del av information där det avslöjas att de inblandade är mycket väl medvetna om att namnet ligger nära Arlas, samt står i direkt strid med varumärkesskyddet, och förväntar sig en reaktion från det sistnämnda företaget.

När vi ringer upp Arla så säger presschefen, Erik Bratthall, att de inte känner till det nya namnet.

– Jag vill inte kommentera den här typen av lanseringar. Alla vet ju egentligen vilket varumärkesskydd produkter har. 

”Upp till Arla”

Patent- och registreringsverket säger att de inte kan kommentera hur en eventuell tvist skulle sluta. Arla har idag Boxholm registrerat i samband med ost.

– Vi är ingen tillsynsmyndighet. Vi tittar på om ansökan uppfyller grundläggande krav och även om det finns andra förväxlingsbara rättigheter när en varumärkesansökan görs. I det här fallet blir det upp till Arla hur de väljer att göra. Min erfarenhet är att man i nio fall av tio först brukar skicka ut ett varningsbrev, säger Martin Ingesson, avdelningsjurist hos Patent- och registreringsverket.

Om ärendet går till domstol, med eventuell intrångstalan, så prövas det hos Patent- och marknadsdomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.