Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avsaltat Östersjövatten släcker törsten hos Kalle Andersson och Nina Schultes som har ett mikrobryggeri i Silte på Gotland. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Brunnen på Gotland sinade – då blev avsaltat havsvatten till öl

Uppdaterad
Publicerad

På vissa platser på Gotland har man genom åren haft problem med att få dricksvattnet att räcka till i enskilda brunnar under sommaren. Ett problem som blivit värre de senaste åren. Men avsaltat havsvatten har sedan 2018 gjort situationen bättre. Nu används det till och med till att göra öl.

När Nina Schultes och Kalle Andersson köpte gården vid Snausarve i Silte på södra Gotland upptäckte de snart att den egna dricksvattenbrunnen sinade på sommaren. Den nya brunn de då grävde gick inte heller att använda.

Bräckvattenverket på södra Gotland, som togs i drift 2018, blev räddningen för deras planer på ett mikrobryggeri. Sedan dess brygger de öl av avsaltat havsvatten.

I klippet berättar de mer om hur det är att brygga öl på havsvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet