Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dricksvattenchefen Patrik Johansson visar runt i bräckvattenverket på Gotland som avsaltar havsvatten. Se hela klippet ovan. Foto: SVT

Avsaltningsverket har gett stor effekt på Gotlands vattensituation

Uppdaterad
Publicerad

2018 togs bräckvattenverket på södra Gotland i drift, det största i norra Europa. I takt med att ledningsnätet byggts ut har det avsaltade havsvattnet sedan dess minskat vattenbristen på ön.

– Jämför vi nu med 2018 så ser vi bättre nivåer på våra produktionstäkter som vi tar vårt vatten ifrån. Så vi har sparat mycket under vinterhalvåren, säger Patrik Johansson, dricksvattenchef vid Region Gotland.

Via långa ledningar i havet tas havsvatten in till verket där det renas och filtreras i flera steg innan det hamnar i kranarna hos konsumenterna. Som mest kan den stora anläggningen producera 7500 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Starta klippet för att se mer från verket och höra Patrik Johansson berätta om dess betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet