Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsa Ehlin, Annie Malm och Astrid Hjort går i fyran på Hagbyskolan. De ser fram emot att få många nya vänner, men är också lite oroliga för att det ska bli stökigt nu när de får så många nya klasskompisar. Hör dem berätta i klippet. Foto: Tina Enström/SVT

Fulla klasser och ekonomiskt lyft på Linköpingsskola – när andra läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Hagbyskolan i Linköping hade halvfulla klasser. Bra för arbetsron, men dåligt för skolans ekonomi. När nu två andra grundskolor i kommunen stänger blir klassrummen fulla.

– Det är positivt för oss, säger rektorn Magnus Wallén.

Beslutet att lägga ner fyra skolor och elva förskolor i Linköping berör 1500 barn och väckte många känslor och protester. Den här veckan är den allra sista för två av skolorna: Fredriksbergsskolan och Atlasskolan.

Vi har besökt Hagbyskolan – den skola som tar emot flest av de barn som får sin skola nedlagd. Till hösten kommer cirka 70 nya elever till skolan som just nu har cirka 320 elever. En rätt kraftig ökning av elevantalet alltså.

I videon berättar elever, lärare och rektor hur det kommer att påverka skolan.

I videon nedanför berättar 10-åriga Leo hur det känns när hans skola läggs ner – och hur han tänker inför hösten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
10-årige Leo trivdes äntligen i skolan, efter en tid som hemmasittare. Men när nedläggningen av skolan var ett faktum klarade han inte längre av att gå dit. Hör hans berättelse i klippet. Foto: Tina Enström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.