Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är också bekymrad över ekonomin i Sveriges skolor”, säger skolministern Lotta Edholm (L) om att regeringen satsar mindre pengar på skolor 2023, i jämförelse med förra året. Se när hon pratar om skolsatsningen i klippet från 30 Minuter. Foto: SVT

Regeringen lovade jättesatsning på skolan – åts upp av inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tidigare hävdat att man gör den största skolsatsningen på 30 år.

Men i SVT:s 30 minuter medger skolminister Lotta Edholm (L) att satsningen äts upp av inflationen och därför blir värd 2 miljarder mindre än förra året.

– Jo det stämmer absolut, men det är ändå så att det är den största andelen på 30 år som går till skolan, säger hon.

Skolminister Lotta Edholm har flera gånger beskrivit det som att regeringen nu gör den största skolsatsningen på 30 år.

Men när riksdagens utredningstjänst, på uppdrag av Socialdemokraterna, jämförde hur mycket pengar som lagts på skolan i statens budget över tid och med hänsyn tagen till inflationen, framträder en annan bild.

Räknat i fasta priser så la den förra regeringen 27 miljarder på skolan 2022 och i år lägger den nya borgerliga regeringen 25 miljarder.

”Klen tröst”

I SVT:s 30 minuter medger skolminister Lotta Edholm att detta betyder att satsningarna på grund av inflationen blir värda 2 miljarder mindre.

– Det är en klen tröst, jag förstår att kommunerna har det besvärligt, säger Lotta Edholm i programmet och efterlyser att politiker på kommunal och nationell nivå nu hjälps åt för att klara skolans tuffa ekonomi.

Hur rimligt är det att säga att detta är den största skolsatsningen på 30 år, när pengarna räcker till mindre än förra året?

– Om man jämför med andra områden som staten också satsar på så har skolan aldrig haft en så stor andel av statsbudgeten som den faktiskt har nu, men jag tycker att vi ska fortsätta satsa på skolan genom statliga satsningar, det är för mig fullkomligt självklart.

Medger brister i friskolesystem

SVT har tidigare kunnat avslöja återkommande brister i undervisningen på friskolekoncernen Thorengruppens skolor. I 30 minuter uttrycker skolminister Lotta Edholm en självkritik till hur friskolesystemet ser ut.

– Det är klart att om man har grava kvalitetskrav så ska en skola inte kunna drivas vidare, då får man faktiskt lägga ner, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.