Forskare har tidigare vetat att delar av den näring som släpps ut från land inte når fram till havet. Däremot har mängden inte varit känd. Därför har forskare hos SMHI specialstuderat landets kustzon, enligt ett pressmeddelande.
– Våra modellberäkningar visar att omkring 60 procent av de näringsämnen som kommer från Sverige tas upp i den svenska kustzonen, och i Stockholms skärgård är det upp emot 70 procent, säger Moa Edman, forskare och oceanograf, i pressmeddelandet.
Växtplankton använder näringsämnena
Edman menar att växtplankton använder näringsämnena. När de sedan dött så faller de till havsbotten och näringen stannar i kustzonen. Kväve kan också omvandlas till kvävgas i kustzonen och återgå till luften.
Vid kust där det är grunt och långsam omsättning på vattnet tas mer näringsämnen upp. Detta kan leda till algblomning.
– Vi vet att klimatet kommer att förändras och att det kommer att påverka Östersjön. Att studera klimateffekterna i den svenska kustzonen skulle vara ett intressant nästa steg, säger Moa Edman.