Foto: Nyhetsbyrån Siren / TT

Näst högsta TBE-siffran i Östergötland på 10 år

Publicerad

Antalet fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, har ökat kraftigt. Hittills i år har omkring 500 fall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. I Östergötland har man i år det näst högsta antalet smittofall på 10 år.

 – Det är exceptionellt många det här året, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Troligtvis ligger en kombination av orsaker bakom årets ökning.

– Det var mycket gnagare 2020 i de områden som har TBE, vilket innebär att fästinglarver hade bra möjligheter att suga blod. De utvecklades till fästingnymfer den här sommaren och det är framförallt de som människor blir smittade av. Sedan beror det säkert på hur vädret har varit och att folk har varit ute mycket, säger Marika Hjertqvist.

Totalt har 27 fall rapporterats i Östergötland i år, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Det kan jämföras med 17 fall förra året. Sett utifrån ett tioårsperspektiv rapporterades flest fall i Östergötland in 2019 – 30 stycken.

Flest fall av TBE per 100 000 invånare har konstaterats i Uppsala län. Foto: Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.