Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nataliia Chuhui kom till Sverige i samband med kriget i Ukraina. Hör henne berätta om sin integrationsresa. Foto: Martin Klevelid

Nataliia fick drömjobbet – ett år efter flykten från Ukraina: ”En personlig triumf”

Publicerad

Nio dagar efter att Ryssland startade sitt anfallskrig mot Ukraina var Nataliia Chuhui tvungen att fly till Sverige. Fyra månader senare kunde hon prata svenska och fick in en fot på arbetsmarknaden. Idag har hon skaffat sig drömjobbet och känner sig etablerad.

– Det har gjort mig hel, säger hon.

Familjen hade inga planer på att söka bättre liv någon annanstans. Hennes man jobbade som universitetslärare och Nataliia som inköpare på ett sjukhus. Sonen hade fullt upp med skolan och aktiviteter. De var nöjda med livet i Charkiv.

Men när Ryssland startade sitt invasionskrig, den 24 februari 2022, var den näst största staden en av de mest drabbade – bara några mil från frontlinjen. Nataliia och sonen fick fly, men mannen var tvungen att stanna.

Kriget i Ukraina

– Det gick inte att stanna kvar. För att överleva bestämde vi oss att fly. Vi tog oss igenom fruktansvärda stunder och till slut blev det Sverige.

Anledningen att det blev just Sverige var att de hade besökt landet för elva år sedan. Hon hade fått ett positivt intryck.

Integration från dag ett

Hon var utbildad till biomedicinsk ingenjör i Charkiv. I hemlandet jobbade Nataliia tio år som tekniker och två år som inköpare. Men i Sverige hade hon varken språk eller kontakter.

– Jag visste att jag skulle möta svårigheter, men jag deltog i alla möjliga kurser som erbjöds av studieförbunden och försökte lära mig språket.

Fanns det utmaningar?

– Så klart är det svårt att komma till ett nytt land med nytt språk och ny kultur och släppa allt som är bekant. Men jag har fått många personer som har stöttat mig. Man kan inte svika dem. Man måste vara stark.

Hör mer om Nataliias integrationsresa, hur hon lyckades med svenska och få sitt nuvarande jobb i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet