Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill inte leva på bidrag.” Hör ukrainska Irina Melnik berätta om jakten på jobb på västkusten. Foto: SVT

Irina, 36, flydde kriget i Ukraina – kämpar för att få jobb i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

114 kronor per dag. Så mycket lever ukrainska Irina Melnik och hennes åttaårige son på i Sverige.

Under högsäsong kan Irina arbeta på ett av de lokala hotellen som städerska – men under vintern finns få jobb på turistorten i Bohuslän.

– Jag vill inte leva på bidrag, jag kan tjäna pengar själv, säger hon.

Ukrainska Irina Melnik flydde till Sverige sommaren 2022 med sin son. Sedan dess har de bott i fyra olika städer, Ystad, Malmö och Norrköping. Till slut hamnade de i Väjern nära Smögen på västkusten.

Sotenäs kommun har hjälpt familjen med bostad, skola och språkstudier. De har också fått mycket stöd av lokalbefolkningen. Men att hitta jobb visade sig vara svårt – i alla fall under lågsäsong.

Kriget i Ukraina

Arbetslös sedan oktober

Under högsäsong när turisterna strömmar till kommunen har hon kunnat arbeta på hotell som städerska.

– Jag kan komma tillbaka till dit i mars, men har varit utan jobb sedan oktober, säger Irina Melnik.

Väljer hon att flytta till en annan kommun får hon ordna boende själv.

– Personer från Ukraina som blivit anvisade till en kommun för boende och tackat nej kan inte få en ny anvisning. Personen får då ordna boende på egen hand. Den som inte har möjlighet att ordna eget boende kan få plats i något av Migrationsverkets anläggningsboenden, skriver Karin Andrén på Migrationsverkets presstjänst i ett mejl till SVT.

71 kronor per dag från Migrationsverket

När Irina inte har jobb får hon och hennes son 114 kronor per dag att leva på från Migrationsverket. I dag är det 17 127 ukrainare i Sverige som får dagersättning på maximalt 71 kronor per dag. Cirka 4 000 av dem är barn och får en lägre summa beroende på ålder.

Flydde kriget två gånger

Irina Melnik växte upp i Popasna, en stad i Luhansk i Donbas-regionen i Ukraina som numera är sönderbombad. 2014 flydde hon kriget med sin äldsta son och bosatte sig i Kiev. Där jobbade Irina både som barista och klädförsäljare. 2022 fick hon fly med yngsta sonen Yaroslav – till Sverige.

– Jag lämnade inte Kiev med en gång när kriget bröt ut. Men när ett stridsflygplan flög utanför mitt fönster tänkte jag att om en robot kommer nu kan jag inte skydda min son, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när Irina Melnik ringer upp sin 18-årige son Vladislav som åkt tillbaka till Ukraina. Foto: SVT

ukrainare i Sverige

Den 1 februari 2024 fanns det 39 981 ukrainska medborgare i Sverige. Av dessa väntar 1 991 personer på besked om antingen asyl eller skydd enligt massflyktsdirektivet.

Av dessa är det 17 127 personer som har dagersättning på maximalt 71 kronor per dag. 4 381 av dem var 17 år eller yngre medan 12 746 var 18 år eller äldre.

23 376 av ukrainarna som är här bor i eget boende. 15 012 bor i ett kommunal boende. 1 058 bor på Migrationsverkets anläggningar medan 535 har övrigt boende. Det är till exempel ensamkommande som bor i familjehem eller hos en släkting.

Mellan 2022 och den 1 februari 2024 har det kommit 63 496 ukrainare till Sverige. Det betyder att ungefär 37,5 procent av de som kommit antingen har åkt tillbaka till Ukraina eller valt att flytta vidare till ett tredje land.

Under 2022 var det en stor majoritet av kvinnor som kom till Sverige från Ukraina. Under 2023 och januari 2024 är det istället flest män som kommit.

Av alla de drygt 63 000 som kommit till Sverige är det 44 985 vuxna, 18 022 barn i familj och 939 ensamkommande barn.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet