Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är medveten om alla risker.” Hör varför Irinas 18-årige son åkte tillbaka till Ukraina. Foto: SVT

Här ringer Irina sin äldsta son – som är tillbaka i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Irina Melniks äldsta son, Vladislav, flydde tillsammans med henne och lillebror Yaroslav till Sverige. Men i februari i år bestämde han sig för att återvända till Ukraina.

– Han sa att hela hans liv är där, säger Irina Melnik.

Irina Melniks äldsta son, Vladislav, återvände hem en vecka innan SVT träffade henne. Nu bor han med sin pappa nära Dnipro och fortsätter plugga på universitet till bilmekaniker.

Vladislav har precis fyllt 18 år och som andra män i krigsför ålder, 18-55 år, får han nu inte lämna Ukraina.

Kriget i Ukraina

– Hur jag än bad, vad jag än gjorde åkte han ändå, jag har försökt att övertala honom men han vägrade stanna kvar i Sverige, säger Irina.

Många lämnar Sverige

Enligt Migrationsverkets statistik, har det kommit 63 496 ukrainare till Sverige mellan 2022 och den 1 februari 2024. Ungefär 37,5 procent av dem har sedan åkt tillbaka till Ukraina eller valt att flytta vidare till ett tredje land.

– Det är bara de motståndskraftiga, som jag kallar det, som stannar kvar. För det första är det kämpigt med språket, för det andra är det svårt att hitta jobb, för det tredje måste man ställa om hela sitt liv vilket inte är så enkelt, säger Irina Melnik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet