Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ett andelsjordbruk? I klippet får du höra mer och träffa blivande odlare. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Nationell konferens om andelsjordbruk i Norrköping

Publicerad

Att få livsmedelsproducenter och konsumenter att närma sig varandra, så kan idéen med andelsjordbruk sammanfattas. Under lördag och söndag hölls en konferens om detta i Norrköping.

– Vi vill att fler människor i vårt samhälle ska kunna köpa bra mat och veta att den är bra producerad, säger Lina Morin, projektledare och rådgivare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Idén är att flera personer tecknar andelar där man exempelvis förbinder sig att köpa en viss mängd grönsaker under en viss tidsperiod. På det sättet får konsumenten direktkontakt med bonden ifråga och vet hur grönsakerna har odlats. För bonden, producenten, ger det en tryggare inkomst.

Vad kostar det egentligen att producera mat?

En annan tanke med andelsjordbruken är att utbilda konsumenter i vad det egentligen kostar att producera mat. Dagens priser i livsmedelsbutikerna är ofta låga på grund av alla de subventioner som finns, berättar Lina Morin på Länsstyrelsen Västra Götaland. Ett exempel på det är olika former av jordbruksstöd från EU.

Bakom helgens konferens står föreningen Andelsjordbruk Sverige och Länsstyrelsen Västra Götaland. Länsstyrelsen har drivit ett nationellt projekt för att hjälpa till att utveckla andelsjordbruken i Sverige och konferensen var en avslutning på det projektet. Deltagarna kom från hela Sverige och föreläsarna från såväl Sverige som från andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.