Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i klippet på en fältexkursion till Pjältån utanför Norrköping. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Nationell träff med fokus att förbättra sjöar och vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan arrangerade Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland en nationell träff för att öka kunskapen om att restaurera sjöar och vattendrag.

SVT Nyheter Öst följde med på en fältexkursion till Pjältån utanför Norrköping.

– Pjältån är ett bra ett exempel på ett vattendrag som är ganska påverkat, så här handlar det om att kunna återställa de naturliga förbindelserna med omgivande våtmarker och sjöar. Samtidigt ska det gynna djurlivet så som bäver, havsöring och alla andra arter som finns i området, säger Erik Årnfelt, utredare på Havs- och vattenmyndigheten. 

”Viktigt arbete som pågår över hela Sverige”

Länsstyrelserna har i uppdrag av regeringen att arbeta med restaurering och anläggning av våtmarker, sjöar och vattendrag. Och under två dagar samlades ett 50-tal medarbetare från hela landet i Norrköping för att inhämta ny kunskap inom området.    

– Det är ett mycket viktigt arbete som pågår över hela Sverige. Människan har under många hundra år påverkat vattendrag och sjöar, vilket har försämrat livsmiljöerna för många hotade djur och växter. Men det handlar också om att förbättra vattenhushållningen i landskapet – både vid torka och höga flöden, säger Mathias Ibbe, vattenekolog vid Länsstyrelsen Östergötland.  

Mer kunskap om vattenvård efterfrågas

Under dagen besöktes fyra platser i näromårdet, där man diskuterade fram olika åtgärder som skulle kunna förbättra vattenmiljön.

– Många är redan mycket kunniga inom området men framförallt inom den mer tekniska delen inom vattenvård – hydromorfologi –hur vatten och land fungerar tillsammans, där finns det ett behov av mer kunskap. Så vi tittar på fler utbildningar än den här, säger Erik Årnfelt.      

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.