Hör i klippet Michelle Bäck berätta mer om sitt inlägg och situationen som krögare just nu. Foto: Christian S Zetterdahl

Michelle om att driva krog i pandemin: ”Jag har panik”

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin slog till ställdes många krogar inför stora utmaningar. Vi träffade Michelle Bäck som öppnade en ny restaurang i Norrköping – mitt under den pågående pandemin – men som nu ser sin dröm sakta gå i bitar.

I ett hörn på ett nybyggt kvarter i centrala Norrköping ligger den lilla krogen Skrymslet under trappan. Här har Michelle Bäck satsat på en restaurang med endast vegansk meny.

– Vi levde i en bubbla här när vi byggde upp krogen, så coronapandemin var bara först något diffust som hände därute i världen. Vi visste inte vad vi hade att förvänta oss, säger krögaren Michelle Bäck. 

Varenda portion räknas

Men verkligheten kom ikapp och efter tuffare restriktioner blev också matgästerna allt mer sällsynta. Då är det svårt att få räkenskaperna att gå ihop.              

–  Det är väldigt tufft just nu. Så fort det dippar lite med antalet gäster så påverkas vi extremt mycket. Vi är så beroende av varenda såld portion, säger hon.  

Starkt inlägg på sociala medier

I ett rop på hjälp skrev Michelle för några dagar sedan ett inlägg på sociala medier – som berörde många:

”Jag är rädd. Jag betalar räkningarna; pengarna försvinner fortare än vi får in dem. Hyra, ränta, sophämtning, el, larm, försäkring, skadedjursskydd, SAMI, STIM, internet, kortterminal, kassasystem.... Oavsett antalet gäster, oavsett om vi har öppet eller ej, måste dessa betalas. Löner, moms, arbetsgivaravgifter, leverantörskostnader....

Jag är rädd för jag vet inte vad mer jag kan göra; jag är maktlös här”, skriver Michelle i sitt inlägg.

– Innan jag publicerade inlägget hade jag det i två veckor på min telefon, för jag ville inte behöva be om hjälp. Men till slut hade jag inget val längre när vi gick mot noll, och jag ville vara öppen och visa att det är så mycket mer än bara några löner som ska betalas, säger hon.

Nya gäster stöttar

Gensvaret från hennes kunder lät inte vänta på sig. Plötsligt så började telefonen att ringa igen och några bokningar trillade in.

– Det känns helt fantastiskt. Gäster som aldrig kommit hit förut har sett meddelandet och tar sig hit för att stötta oss. Att folk vill hjälpa till som inte har någon relation till oss innan, det är så fint och ofattbart. Jag blir helt tårögd. Nu kan vi kanske fortsätta någon månad till, säger hon.

”Bara jag själv kvar”

En del krögare som har det svårt med lönsamheten har i väntan på bättre tider permitterat personal. Men för Michelle Bäck är det inte ett alternativ – än så länge.

– Det är ju bara om du har överflödig personal men vi är ju bara vi två här, jag och min kock, så att stänga är inget alternativ. Men vi har börjat titta på att permittera kocken om jag tvingas till det. Då blir det bara jag kvar här, avslutar Michelle Bäck.

Hör mer i klippet ovan när Michelle Bäck berättar mer om hennes inlägg och situation som krögare just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet