Arkivbild samt Jonas Partheen, presschef hos Visita. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT och Visita

Krogarna kroknar under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Länsstyrelsen Östergötlands regionala lägesbild finns det företag i restaurangbranschen som minskat sin omsättning med 85 procent. Branschorganisationen Visita bekräftar bilden:

– Siffrorna är sanna. Gällande konferenser är tappet nästan 100 procent, säger Visitas presschef Jonas Partheen.

De hårdare restriktioner som infördes i månadsskiftet oktober–november har inneburit ett kraftig avbräck för hela besöksnäringen.

– Idag kom det siffror angående hotellnäringen. I Norrköping har de tappat 60 procent från november i fjol till november i år och i Linköping är tappet 71 procent, säger Jonas Partheen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Åt h-e för alla”

För restaurangerna finns inte siffrorna nedbrutna på regional nivå, men att det är tufft är ett faktum. Antalet permitterade inom hotell och restaurang i Östergötland är över 1 600 (28% av de sysselsatta). Enligt uppgifter Visita har från september.

– Det vi kan se är att i våras gick det sämre i storstäderna. Nu går det åt h-e för alla.

Vad behöver göras?

– I det akuta läget behöver stöden som finns betalas ut. Jag har hört vittnesmål där företag väntat i månader på pengar. Det är en extremt ansträngd situation gällande likvida medel.

”Indirekt näringsförbud”

De befintliga stöden tar också slut i och med årsskiftet men restriktionerna ligger kvar till sista februari.

– Stöden måste gå hand i hand med restriktionerna, annars blir det ju indirekt näringsförbud.

Jonas Partheen menar också att julborden är döda i år, samtidigt som internationell turism och affärsresande är i stort sett borta.

Facket: ”Det är nattsvart”

Inte heller Hotell- och restauranganställdas förbund, HRF, har siffror nedbrutna på länsnivå. I hela landet har dock 24 000 individer hittills i år fått pengar från förbundets a-kassa.

– Antalet ärenden har ökat med 256 procent i år. Och det kommer bli värre. Vi spår en ytterligare nedgång kopplat till restriktionerna. Det är nattsvart, säger Malin Ackholt, förbundsordförande i HRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet