Elsie Barkselius och Vidar Waktinger var två av de elever som fick naturbeteskött i skolan. Foto: SVT

Naturbeteskött serverades för första gången i Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen serverades för första gången naturbeteskött på Söderköpings skolor, LSS- och äldreboenden – något kommunen är först i länet med att göra.

– Jag tror det är jätteviktigt både för framtiden och för vår hälsa att vi gör rätt livsmedelsval. Det är en trygghet att vi vet var och hur maten är producerad samtidigt som vi måste värna om svensk matproduktion, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun i ett pressmeddelande.

Certifierat svenskt naturbeteskött rankas som det mest hållbara köttet i WWF:s ”Köttguiden”.

– Naturbetena där de certifierade djuren går får inte vara bearbetade, gödslade eller plöjda på åtminstone tjugo år, men många av markerna har betats på liknande sätt i hundratals år. Det här är en viktig insats för att bevara den biologiska mångfalden, säger Anna Jamieson, projektledare för Naturbeteskött i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet