Malin Granlund-Feldt, föreståndare på Naturum Tåkern. Foto: SVT

Guiden Malin: ”Jag ser nya vårtecken varje dag”

Vårtecknen duggar tätt vid sjön Tåkern i södra Östergötland. Men ett orosmoln finns – vattennivån i fågelsjön är alarmerande låg.

För naturguiderna Malin och Torbjörn är det här tiden årets höjdpunkt när naturen vaknar till liv. I dag hördes bofinken sjunga för första gången vilket är ett säkert vårtecken.

– Det händer saker varje dag och det är häftligt att kunna följa det på nära håll genom att jobba här säger Malin Granlund-Feldt, föreståndare på Naturum Tåkern.

Många fåglar på plats- fler tranor väntas

Fågellivet vid Tåkern är nu intensivt med gäss, svanar och tranor på plats – och ännu fler väntas.

– Början av april är tranornas tid då tusentals kommer hit, säger Malin Granlund-Feldt.

Men det är inte bara fåglar som räknas som vårtecken. Snart kommer snokarna att vakna från sin vintervila och grodorna kommer att börja leka vilken dag som helst.

Låg vattennivå oroar

Vattenståndet i Tåkern extremt lågt. Sommarens torka och en torr vinter ger i dag ett medeldjup på 50 centimeter, 23 centimeter lägre än vanligt. Thomas Rosén,  ordförande i Tåkerns regleringsföretag mäter löpande  vattennivån i sjön, som är alarmerande låg.

– Vi behöver rikligt med nederbörd. Marken är så torr i grunden så vi behöver rejäla mängder för att sjön ska hämta sig, säger Thomas Rosén.

Fågellivet kan påverkas

 Än så länge har fågellivet inte påverkats av det låga vattenståndet, men är läget ihållande kan de få konsekvenser för fågellivet. 

– Det kan bli för varmt och ge dåligt med syre vilket leder till en felaktig balans i sjön och missgynnar fågellivet. Det är en oro men vi har inte sett det än, säger Malin Granlund-Feldt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer