Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen plockar bort skomonumentet som byggts i protest mot organisationens deltagande under Almedalsveckan. En förundersökning om detta pågår. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nedlagda utredningar efter Almedalsveckan

Publicerad

Av 18 polisanmälningar som gjorts rörande Almedalsveckan har hälften lagts ner.

Nio anmälningar utreds fortfarande, rapporterar P4 Gotland.. Dessa rör bland annat Nordiska motståndsrörelsens störande av Miljöpartiets pressträff, våld mot polis och hets mot folkgrupp.

En förundersökning pågår även i samband med att en konstinstallation som symboliserade Förintelsen förstördes.

Krävs att man är mer närgången

Ett par anmälningar mot partiets sympatisörer har lagts ned. Bland annat då de filmat personer vid ett fackförbunds tält.

– För att det här ska bli brottsligt krävs att man är mer närgången så att det blir ett ofredande, säger Niclas Larsen, insatschef för polisen under Almedalensveckan, till kanalen.

Även en anmälan mot en person som gjort en Hitlerhälsning ovanför en människorättsaktivist och då nazister vecklade ut naziflaggor vid ett köpcentrum, lades ner då personerna inte kunnat identifieras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.