Arkitekten Felix Freudenthal Lotz och kyrkogårdsförvaltningens chef Anders Carlsson. Foto: Carl Larsson/SVT

Nedläggningshotet borta – nu byggs Norrköpings krematorium ut

Publicerad

För bara några år sedan svallade debattens vågor höga kring krematoriet i Norrköping. Idag är hotet bortblåst och krematoriet byggs i stället ut för att klara både en växande befolkning och miljökrav.

Renoveringen och utbyggnaden har dock förblivit okänd för många Norrköpingsbor och kyrkogårdsförvaltningen har fått samtal från undrande människor.

Kapaciteten kommer att öka till det dubbla mot dagens cirka 2 000 kremeringar per år. Detta för att ta höjd för framtiden. De två nya ugnarna kommer bli fossilfria.

När bygget ska vara klart och hur arkitekten funderat på tillbyggnaden hör du i videon ovan.

Foto: Fredriksson arkitektkontor

Interiören ska bli ljusare i och med att ett igensatt fönster tas upp. Även andra delar ska återställas till ett mer ursprungligt utseende. Bygget beräknas kosta kring 100 miljoner kronor.

Under renoveringen sker kremeringarna i Linköping.

– Vi har en egen bil som transporterar de avlidna och egen personal som sköter kremeringarna i Lilla Aska, säger kyrkogårdsförvaltningens chef Anders Carlsson.

Byggnaden stod klar 1938 och var en av de första stora funkisbyggnaderna i sitt slag och väckte intresse bland arkitekter. Norrköpings stadsarkitekt Kurt von Schmalensee ritade krematoriet. Dessförinnan hade ett pyramidformat förslag från arkitekten Carl Bergsten ratats. I den versionen skulle förbränningsugnen placerats i toppen av pyramiden.

Källa: Svenska kyrkan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.