Coronamärkt kista och Anders Carlsson, kyrkogårdschef i Norrköping. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Mycket att göra för krematoriet

Uppdaterad
Publicerad

Att det ibland blir toppar med mycket arbete för krematorier är normalt, men just nu har toppen hållit i sig i Norrköping. Orsaken är coronaviruset.

För fjorton dagar sedan ökade antalet kremationer. Det är inget konstigt med det eftersom behovet av kremationer skiftar mycket under ett år. Den här gången kom dock ingen nedgång.

– Den här veckan har vi sett ett ökat antal kistor som har kommit in och vi ser också att hälften är märkta med den här droppen som indikerar att det är någon som haft corona, säger Anders Carlsson, kyrkogårdschef i Norrköping.

Skillnaderna är stora mellan olika krematorier. I Linköping har ingen märkbar ökning skett. Faktum är att krematoriet bara har utnyttjat halva sin kapacitet.

Planering för ökat tryck finns

I Norrköping ser det alltså annorlunda ut, men det är inte i närheten av någon kris.

– Det är ingen kö, men det är ett hårt tryck, säger Anders Carlsson.

Om trycket skulle öka än mer så finns det flera åtgärder, som redan är planerade. Personalen kan jobba fler timmar per dag, kistor kan köras till andra krematorier och dessutom planerar Norrköpings krematorium ytterligare ett kylrum för att kunna lagra fler kistor.

Se mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet