Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsrådet Ann Holmlid förklarar varför länsstyrelsen inte kan godkänna planeringsbeskedet. Foto: SVT MImmi Moberg/ Ulf Persson

Nej till turistanläggning i fd militärbunker

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade turistanläggningen på Bergön i Sankt Anna skärgård strider enligt Länsstyrelsen Östergötland mot strandskyddsbestämmelserna. Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att den därför inte kan ge ett positivt planeringsbesked till Söderköpings kommun.

Entreprenören Håkan Mauritzon vill bygga en turistanläggning på Bergön. Även Söderköpings kommun vill gärna se en mer levande östgötaskärgård. Kommunen har därför ansökt om ett planeringsbesked från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen meddelar dock idag att de inte anser sig kunna lämna ett positivt besked av hänsyn till strandskyddsbestämmelserna. Framför allt är det planerna på bostäder på ön de vänder sig mot.

Här ligger Bergön sydost om Arkösund i Söderköpings kommun

– Vi har försökt att titta så brett och långsiktigt som möjligt när vi har behandlat kommunens begäran. Vår slutsats är att projektet innehåller många väsentliga delar som skulle vara till nytta för att stärka skärgårdens utveckling samtidigt som många viktiga miljövärden berörs. Prövningen av detta planeringsbesked har därför varit en komplex fråga för länsstyrelsen att bereda. Trots att inte positivt planeringsbesked kan lämnas är vår förhoppning att det viktiga arbetet med att utveckla skärgården fortsätter, säger länsrådet Ann Holmlid i pressmeddelandet.

Bergön utanför Arkösund i S:t Anna skärgård. Foto: Google Earth

Kustartillerianläggning

Söderköpings kommun kan överklaga beslutet. Då blir det regeringen som avgör vilket planeringsbesked som ska lämnas. Kommunen har ännu inte bestämt sig för hur de ska gå vidare, skriver de i ett pressmeddelande.

På Bergön ligger en före detta kustartillerianläggning, Batteri Arkösund. Femöre fort utanför Oxelösund utgjorde tillsammans med Bergön en del av det militära skyddet för Bråvikens inlopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet