Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Bengt Almkvist förklara varför det är så begyggt i Stockholms skärgård och inte i Östergötlands skärgårdar. Foto: Ulf Persson/SVT

Skärgårdsföreningen: ”Lagen om strandskydd bör göras om”

Uppdaterad
Publicerad

Han har följt SVT Nyheter Östs rapportering om den östgötska skärgården, som utmynnade i en chatt med läsarna. Här kommenterar ordföranden i Östergötlands Skärgårdsförening några av synpunkterna om vad en levande skärgård är.

Bengt Amkvist har bott i skärgården sedan 1976 – närmare bestämt på Missjö i Sankt Anna skärgård. I chatten pekar en del ut strandskyddet som ett hinder mot utveckling i skärgården. Han håller delvis med och menar att lagen inte ska ligga under miljöbalken som idag.

– Det är en för enögd lagstiftning som borde samordnas bättre. Jag tycker den ska ligga under plan- och bygglagen.

Vad skulle vinsten vara med det?

– Man skulle få en bredare syn. Skärgården är inte bara ett naturlandskap utan här finns även ett kulturlandskap där man brukar marken och har annan näringsverksamhet som kajakuthyrning. Det senare borde till exempel kunna vara skäl för undantag mot strandskyddet. Det är helt galet att det inte är det, säger Bengt Almkvist.

Utredning pågår av strandskyddet

Kanske blir Bengt bönhörd i den utredning av strandskyddet som pågår och ska presenteras senare i höst. Förslagen i den ska syfta till att göra strandskyddet mer anpassat till olika delar av landet. Förutsättningar för bostäder och småföretagande ska bli bättre i områden som är lågt exploaterade och skyddet ska stärkas i starkt exploaterade.

Saknar viss service

Margareta Baertels sommarbor vid Uvmarö hamn på Norra Finnö och tar den här dagen upp segelbåten för vinterförvaring. Här berättar hon vad hon saknar mest som skärgårdsbo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Margareta Baertels berättar vad hon saknar mest i skärgården

Nedan hittar du länkar till hela vår skärgårdsrapportering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer