Nekar till dubbelmord i Ljungsbro

Uppdaterad
Publicerad

Den mordmisstänkte mannen, som polisen misstänker är psykiskt sjuk, är anhållen för morden. Han nekar till brott.

Ett hundratal poliser arbetade febrilt med att utreda dubbelmordet på en pojke i 15-årsåldern och en kvinna i Ljungsbro norr om Linköping. Vid en presskonferens berättade Conny Dahl, biträdande operativ chef vid Östgötapolisen, om hur polisen tror att brottet har gått till.

Klockan två under natten mot lördagen larmade en kvinna om att en man brutit sig in i hennes villakällare. Där befann sig en man, född 1979, och två pojkar födda 1998 och 1999.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

– Kvinnan hamnar i ett handgemäng med mannen. Kvinnans sambo kommer och hjälper till och de lyckas frita en av pojkarna, säger Conny Dahl.

Okänt motiv

Mannen ska ha lämnat villan med den äldre pojken. Ett annat par som befann sig i ett hus i närheten såg mannen och kom ut för att hjälpa till.

– Där blir det ett handgemäng och i samband med det så dödas pojken och även kvinnan, född 1956, som kommit till undsättning. Hennes sambo får skador och har blivit förd till lasarettet, säger Dahl.

När polisen kom till platsen med hundförare lyckades de snabbt hitta mannen och gripa honom. Senare anhölls han misstänkt för två mord.

Tidigare dömd

Motivet är okänt, men polisen tror att den misstänkte mannen är psykiskt sjuk. Han är tidigare dömd för brott.

Varför mannen och pojkarna bröt sig in i källaren vet inte polisen, men man tror inte att syftet var att stjäla något.

– Men jag kan inte utesluta det. Det är något märkligt i det, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på Östgötapolisen.

Han tror att mannen tvingade pojkarna att följa med honom dit.

– Ja, jag är rädd för att det var så.

Enligt polisen nekar mannen till brott. Thomas Bodström är förordnad som advokat, men han vill inte kommentera fallet än.

Polisen kommer att fortsätta med nya och upprepade förhör i Ljungsbro under söndagen. Allt pekar på att det är en ensam gärningsman, enligt polisens informatör Erik Thulin.

– Vi måste ändå utesluta att det inte är fler gärningsmän och att det finns fler offer, säger han.

Andra dubbelmordet

Det är andra gången under 2000-talet som Linköpingsområdet skakas av ett dubbelmord. I oktober 2004 mördades en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna i centrala Linköping. Trots att gärningsmannens dna säkrats på mordvapnet, en så kallad butterflykniv, och att flera vittnen finns, är mordet olöst.

Mikael Rying, kriminolog vid Rikspolisstyrelsen, säger att det är en ren slump att morden inträffat i samma område. Polisen säger också att det inte finns någon koppling mellan morden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet