Foto: TT

No Surrender-ledaren: ”Det är inte en attack mot oss”

Uppdaterad
Publicerad

Det förekommer medieuppgifter att måltavlan för attentatet i Linköping ska ha varit en ledande person inom mc-grupperingen No Surrender. Något som nu förnekas av gruppens ledare. – Det är inte en attack mot oss. Vi har ingen koppling till fastigheten och ingen av våra killar har kopplingar dit. De uppgifter som har framkommit i media är felaktiga, säger gruppens ledare Geofrey Kitutu till SVT Nyheter.

Enligt Expressen kan fredagens attentat ha varit riktat mot en 29-årig medlem av mc-gruppen No Surrender. Gruppen har enligt polis bildats av tidigare medlemmar i det kriminella nätverket Black Cobra i Linköping.

Tidningen uppger att  29-åringen har kopplingar till den adress där explosionen inträffade.

SVT Nyheter har pratat med Geofrey Kitutu, ledare för No Surrender i Sverige. Han förnekar att attacken ska ha varit riktad mot någon av de lokala medlemmarna i gruppen.

Det påstås att det är en konflikt mellan er och Bandidos i Linköping, stämmer det?

– Vi har några killar i Linköping. Men vi har inte problem med Bandidos eller några andra.

Har du information om vilka som kan ligga bakom?

– Jag har ingen aning, säger Geofrey Kitutu.

Tidigare president för Original Gangsters

No Surrender har ingen klubblokal i Linköping, hävdar Kitutu. Var man har klubblokaler vill han inte säga. Hur många medlemmar som finns i Sverige vill mc-ledaren inte heller berätta.

– Det är hemligt.

Hur vill du beskriva er?

– Vi är ett gäng vänner som åker runt på mc, svarar Geofrey Kitutu och upprepar att det inte pågår konflikter med andra nätverk.

Vilka samarbetar ni med i Sverige?

– Vi har inget samarbete med några grupperingar, säger han.

Geofrey Kitutu har tidigare varit president för gruppen Original Gangsters. Han har avtjänat fängelsestraff för bland annat rån, försök till utpressning, grovt narkotikabrott samt befattning med falska pengar och anstiftan till vapenbrott.

Motstridiga uppgifter

Personer med kunskap om konflikterna i Linköping hävdar däremot att sprängningen var riktad mot No Surrender – tvärtom mot det Geofrey Kitutu uppger.

– Det var en markering från Bandidos mot No Surrenders etablering i Linköping, uppger en av källorna. No Surrender har tagit över lokala gängmedlemmar som tidigare kopplats till gatugänget Black Cobra.

Bandidos har i dag medlemmar i Linköping, uppger flera källor. De ska ha kontroll över narkotikahandeln i Skäggetorp som är ett av landets 22 särskilt utsatta områden, enligt polisen.

No Surrender har enligt källor koppling till en källarlokal i området där sprängningen skedde. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.