Foto: TT/ Fredrik Sandberg/Claudio Bresciani

Norrköping – bäst i Sverige på klimatanpassning

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping får i år utmärkelsen ”Årets bästa klimatanpassningskommun”. Det är IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring som för sjätte gången rankar hur väl landets kommuner är förberedda på framtida klimatförändringar.

– I alla år som vi gjort den här kartläggningen har Norrköping varit en av toppkommunerna. Att de i år är bäst i Sverige beror på att de prioriterat frågan politiskt och styrt mot långsiktiga gemensamma klimatmål, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring, i ett pressmeddelande.

Mindre fokus på klimatanpassning

Det råder stor skillnad i hur kommunerna i landet arbetar med klimatanpassningen. I den totala poängskalan i kartläggningen, där 33 poäng är max, så kommer inte ens hälften av alla kommuner upp till hälften av poängen. Och jämfört med tidigare undersökningar så ser man också att arbetet har stannat av.

Norrköping

– Det är oroväckande att klimatanpassningsarbetet bromsar in, tvärtom behöver takten öka. Även om vissa kommuner är mer sårbara än andra kommer hela landet att påverkas av klimatförändringar och alla kommuner behöver sätta in åtgärder, säger Magnus Hennlock på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I klippet nedan visar Maria Rothman, klimatstrateg på Norrköpings kommun, runt i stadsdelen Vilbergen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Rothman, Norrköpings kommun, visar runt i området som är anpassat för klimatförändringarna. Foto: Linnea Burén /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet