Johan forskar om nazismen i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Nazismen kastar fortfarande sin skugga över oss och 30 och 40-talets historia måste berättas för att förhindra att den upprepas. Det anser Johan Perwe som forskar om nazismen och dess medlöpare och motståndare i Norrköping.

Johan Perwes morfar Erik Perwe lämnade Norrköping mitt under brinnande krig för att bli svensk präst i Berlin. Där gjorde han en stor insats med att skydda och gömma judar undan förföljelserna i Tyskland.

Johan Perwe verkar i hans anda vid myndigheten Forum för levande historia. Efter boken om morfar forskar han nu med hjälp av ett kommunalt stipendium om nazismen i Norrköping under 30- och 40-talet.

Han vill berätta historien genom ett antal människoöden. Han har funnit medlöpare, som en verkmästare på Fiskeby bruk och en redaktör, som 1933 tog plats i den nazistiska pressen. Men också starka kvinnor, som gjorde motstånd mot nazismen, till exempel bokhållerskan Betty Olsson.

När kriget kom grävdes skyddsrum i Folkparken i Norrköping, och försvarsviljan var stor. Ett par år tidigare hade hakkorsprydda tyska krigsfartyg gästat Norrköping. Men nazismen var aldrig stor i arbetarstaden. Mest en marginell företeelse.

Johan Perwe har hittills kopierat 13 000 dokument i olika arkiv, bland annat Säpos. Om ett och ett halvt år kommer resultatet i form av en bok.

Magnus Höjer

magnus.hojer@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.