Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagsförmiddagen var det presskonferens i Kriminalvårdens trailer. Där avslöjades det att anstalten delas på Norrköpings och Värnamos kommuner. Foto: Axel Brantemo/SVT

Norrköping och Värnamo delar på nya anstalten

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården har sedan en tid planerat för en ny anstalt i antingen Jönköpings- eller Östergötlands län. Vid en presskonferens idag, onsdag, meddelade myndigheten att det blir två fängelser: Ett i Norrköping och ett i Värnamo. Totalt handlar det om 400 platser för intagna.

– Att vi väljer att etablera oss på två platser istället för en handlar väldigt mycket om att vi vill minska riskerna vad det gäller förutsättningar att kompetensförsörja en sådan stor arbetsplats som en anstalt hade inneburit och den andra delen handlar om att vi vill skapa förutsättningar för att minska trycket på våra häkten i både Norrköping och Jönköping, säger Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetschef Björn Myrberg till SVT Nyheter Öst.

Nästa steg i arbetet är att skriva avsiktsförklaringar med företrädare för de bägge kommunerna. Målsättningen är att de nya anstalterna ska vara klara 2028.

Varför två anstalter?

Fördelarna med två mindre anstalter i stället för en större är följande, enligt Kriminalvården:

• Ökad förmåga till snabb kompetensförsörjning. Sårbarheten delas mellan två orter, och långsiktigt väntas det även innebära större möjligheter att öka kapaciteten senare vid två mindre anstalter än en större.

• Förbättrade möjligheter att på sikt utveckla häktesverksamheten i Norrköpings- och Jönköpingsområdet. Befintliga häkten i respektive område är i behov av utveckling, vilket kan tillgodoses av nya anstalter i Norrköping och Värnamo.

• En ny anstalt i Värnamo förbättrar förutsättningarna för transporter mellan befintlig verksamhet på ost- respektive västkusten. En ny anstalt i Norrköping förbättrar transportmöjligheterna i nord-sydlig riktning längs E4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet