Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Engström chef för myndighetsutövningen på vård- och omsorgskontoret i Norrköping Foto: SVT/Linnea Burén

Kommunen om planeringsmissen: ”Vi är uppriktigt ledsna”

Publicerad

Norrköpings kommun har brustit i arbetet med att hitta sysselsättning till studenterna från gymnasiesärskolan. Med bara några veckor kvar till studenten är det fortfarande flera som saknar plats på sitt kommande jobb – trots att kommunen känt till eleverna i flera år.

För många betyder studenten en oändlig frihet med tusentals val. Men så är det inte för gymnasiestudenterna med intellektuell funktionsnedsättning. De är begränsade till det jobb som kommunen kan ordna till dem.

Efter studenten ska eleverna enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, få ett anpassat jobb som de är intresserade av. Det är det långt ifrån alla som får och i Norrköping står flera utan sysselsättning när studenten bara är veckor bort.

”Planerat fel”

Vanligtvis skulle detta ha varit klart för flera månader sedan. Nu väntar istället en akut jobblösning för några – vissa är fortfarande utan plats.

– Vi beklagar det här jättemycket och är uppriktigt ledsen över att det blivit såhär. Vi har planerat för långsamt och fel helt enkelt, säger Malin Engström, chef för myndighetsutövningen på Norrköpings kommun.

Så ska det fungera

Gymnasiesärskolan är fyra år. I bästa fall ska gymnasieeleverna göra praktik på olika jobb under årskurs tre. Under årskurs fyra ska de sedan kunna välja ett ställe att göra praktik på som sedan kan bli deras arbetsplats efter studenten. Studenterna på gymnasiesärskolan behöver ofta lång inskolningstid och därför ska de skolas in under sista terminen.

Källa: Gymansiesärskolan Lennings

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.