Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter kommunens miss i planeringen: Studenten Hampus framtid osäker Foto: SVT/Linnea Burén

Efter kommunens miss i planeringen: Studenten Hampus framtid osäker

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska hända med Hampus efter studenten? Trots att Norrköpings kommun känt till Hampus i flera år och att de enligt lag ska erbjuda honom sysselsättning anpassad efter hans behov – finns ingen plats på daglig verksamhet i kommunen. Kommunen verkar nämligen ha tappat bort Hampus och hans klasskompisar i planeringen.

I hallen hemma hos Hampus hänger en nyinköpt kavaj ovanför ett par svarta finskor. De ska han ha på sig under studentdagen om några veckor. Men sedan vet han inte vad som händer – trots att han borde ha vetat i flera månader.

Hampus har en intellektuell funktionsnedsättning och går på gymnasiesärskolan. Det är kommunens ansvar att hitta ett anpassat jobb till honom efter studenten, en daglig verksamhet. Enligt lagen ska kommunen ordna detta anpassat efter hans behov och intressen. Hampus skulle också ha gjort praktik under vårterminen och varit redo att börja dagen efter studenten. Men så blir det inte nu.

– Jag förstår inte hur det kunnat bli såhär. Jag vill bara att Hampus få ett värdigt liv och få leva som alla anda, säger Linda Bergman, Hampus mamma.

”Vi har planerat fel”

Under förra året genomförde Norrköpings kommun en utredning som visade att fler platser behövdes inom daglig verksamhet. Det dröjde sedan till april innan vård- och omsorgsnämnden fattade beslut om en ny daglig verksamhet för att lösa de mest akuta problemen. Där har några av Hampus klasskompisar, några veckor innan studenten, fått besked om att de kommer börja daglig verksamhet i tillfälliga lokaler.

Hur kunde ni missa de här eleverna?

– Jag skulle inte säga att vi missat dem. Vi har gjort en planering, men vi har planerat för långsamt och fel helt enkelt. Den här utredningen kom till försent, säger Malin Engström, chef för myndighetsutövningen på Norrköpings kommun.

Hampus Bergman har inte fått plats på den dagliga verksamheten

Följ med hem till Hampus familj och hör mer om hans student och framtid i klippet ovan.

7 § Den enskilde skall genom insatserna tillförsäkras goda levnadsvillkor. Insatserna skall vara varaktiga och samordnade.
De skall anpassas till mottagarens individuella behov samt utformas så att de är lätt tillgängliga för de personer som behöver dem och stärker deras förmåga att leva ett självständigt liv.

9 9 §   Insatserna för särskilt stöd och service är
   9. bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna,
   10. daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.